Blog
Passie voor beeldhouwkunst
Werkvoorbereiding
Je hebt kennis gemaakt met diverse technieken en de eigenschappen van verschillende beeldhouwmaterialen.
Nu is het tijd om te gaan bepalen wat je wilt gaan maken. Je kunt gevoelsmatig aan de slag, er ontstaat iets uit de vorm of je kunt aan de hand van een thema gaan werken.
Als je direct wilt beginnen vanuit het gekozen materiaal en op het gevoel aan het werk wilt gaan, bestudeer dan eerst het materiaal en de vorm goed en zoek met het gereedschap welk gedeelte je gaat weghalen.
Bekijk de vorm van alle zijden en neem af en toe ook afstand. Beelden uit speksteen komen op deze manier vaak tot stand.
Wil je aan de hand van een thema een beeld maken, leg het thema eerst vast op papier en bepaal daarna welk materiaal hiervoor geschikt is.
Thema's voor abstract werk kunnen tegenstellingen zijn zoals: man-vrouw, ruimte-massa, hol-bol, ruw-glad, open-gesloten. Bedenk zelf ook een aantal thema's.
Je kunt ook figuratieve thema's kiezen. Het is dan verstandig om eerst een aantal schetsen te maken. Papier en houtskool zijn prettige materialen om de eerste vormideeën mee vast te leggen. Ook kun je werken met een schetsboekje waarin je opkomende gedachten en ideeën noteert.
Heb je het thema gekozen dan kun je studiemodellen maken van bijvoorbeeld karton , klei, was of gips. Je kunt ook direct met het gekozen materiaal aan de slag gaan.
Inrichten van het atelier
Nu je weet wat je wilt gaan maken ga je de benodigde materialen verzamelen en de werkplaats inrichten.
Wordt het een groot of zwaar werkstuk, blijf dan op de begane grond. Ga je werken met bijvoorbeeld speksteen of klei dan kun je ook naar de zolder verhuizen. Daglicht en goede algemene verlichting is belangrijk tijdens het beeldhouwen. Blik verruimen, dus uitzicht is ook een aanrader. Ook moet er een goede ventilatievoorziening zijn, een (warm)watervoorziening en verwarming. Denk ook aan voldoende stopcontacten en bergruimte.
Welke meubels en gereedschappen er in de ruimte staan hangt af van de gekozen techniek. Denk in ieder geval aan een stevige werktafel en kastruimte. Ook een keukenblokje met gootsteen is een onmisbaar onderdeel van de inrichting.
Ga je met klei, gips of speksteen werken dan heb je een boetseertafel nodig.
Een boetseertafel is een driepoot met een in hoogte verstelbaar werkblad. Het blad kan ronddraaien waardoor het werkstuk van alle kanten goed bekeken kan worden. Ook bestaan er boetseertafels met een schuin te verstellen werkblad. Deze tafel is geschikt voor het maken van reliëfs.
Ga je een hoog werkstuk maken dan heb je een lage werkbank nodig. Deze staat steviger dan een driepoot en heeft een draaibare bovenkant. Je kunt het werk makkelijk aan alle kanten bewerken.
Voor grote beelden worden steunijzers als hulpmiddel gebruikt.
Voor het bewerken van hout gebruik je een werkbank met houten bankschroef.
Hulpmiddelen en gereedschap
Nu de ruimte is ingericht kun je hulpmiddelen en gereedschap gaan inkopen.
Werk je met klei, was of gips dan zul je allereerst een draagconstructie gaan maken.
Deze constructie kan uit een pin in een plank van multiplex bestaan of opgebouwd zijn uit meerdere pinnen waarvan de lengte en dikte afhankelijk is van de grootte van het beeld. Maak je gebruik van uitwendige steunijzers dan zijn latten nodig om alles goed op zijn plaats vast te zetten. De ijzeren pinnen kunnen worden uitgebreid met een gebogen model van vierkant aluminium draad en bevestigd met gegalvaniseerd ijzerdraad. Met spijkers wordt het armatuur aan de onderzijde op de plank bevestigd. Voor de fijnere vormen wordt van dunner draad (gebruik koperdraad voor was) gemaakt en aan het armatuur vastgezet. Vaak wordt het armatuur opgevuld met houten latten of polystyreen, je hebt dan minder klei, gips of was nodig.
Goed gereedschap is het halve werk. Geef alle onderdelen een eigen plekje in de kast zodat je nooit naar gereedschap hoeft te zoeken.
Houtbewerkingsmateriaal voor het maken van houtsnijwerk bestaat uit elektrisch gereedschap zoals de boormachine, decoupeerzaag en schaafmachine en handgereedschap.
Voor het bewerken van het hout gebruik je beitels en hamers, vijlen, surformraspen, raspjes, schaaf en schuurpapier.
Voor het bewerken van speksteen maak je gebruik van steenbeitels en dummyhamer, rondels, steenrasp, kleine raspjes, mes, schuurpapier, watervast schuurpapier en was of lijnolie voor de afwerking.
Ga je werken met de hardere steensoorten zoals marmer of graniet dan heb je keuze uit vele soorten beitels, hamers, raspen en vijlen. Breng een bezoek aan een steenhouwer of beeldhouwatelier en probeer de verschillende materialen uit alvorens je ze zelf gaat aanschaffen.
Denk ook aan beschermende kleding, voorschoot, schoenen met stalen neuzen, stofmasker, oorbeschermers en een veiligheidsbril.
Boetseergereedschap is er in vele soorten en maten. Spatels in diverse afmetingen, van hout of kunststof. Ook keukengerei zoals deegroller, houten lepels, keukenmessen, zakmes en plantenspuit zijn handige hulpmiddelen tijdens het boetseren.
Werk je met was dan heb je een glazen of marmeren werkblad nodig. Spijkers, stanleymes, metalen schrapers in verschillende afmetingen, vijlen, een kraspen en voor de fijne details zijn tandartsinstrumenten zeer geschikt. Een pan om de was te smelten, kwasten voor het aanbrengen van de vloeibare was. Buisjes voor de gietkanalen en een kaars voor het afvlammen van het beeldje. Het verbetert de kleur en de afwerking van het beeldje en de washuid wordt harder.