Blog

Passie voor beeldhouwkunst

Technieken beeldhouwen


Een beeldhouwwerk ontstaat uit ruw materiaal dat wordt bewerkt door snijden (hout), hakken (hout of steen), boetseren (klei of was) of construeren (samenstelling van uiteenlopende materialen zoals staal). In deze cursus zullen we ingaan op de eerste drie technieken.
De fijnheid van het beeld hangt af van het materiaal waar het uit is opgebouwd. Heb je zelf een voorkeur voor een bepaald materiaal?

gutsen in hout
speksteen bewerken
houtsnijden

SNIJDEN


Hout is door zijn vezels sterk en kan opengewerkt worden. De vorm kan fragile en gedetailleerd zijn. Het is belangrijk dat hout door en door een regelmatig en stabiel vochtgehalte krijgt waardoor het niet gaat scheuren of kromtrekken.

 

Geschikte houtsoorten zijn:
Naaldhout, met name Cederhout heeft een fijne nerf, is licht en gemakkelijk te bewerken en kan buiten worden toegepast.
Vruchtboomhout zoals Appelhout (iets rood van kleur) Kersenhout (rood bruine kleur) Hulsthout (een harde witte houtsoort) Perehout (lichtrood tot felgeel) en pruimehout (roze tot donkerrood) zijn allemaal geschikt voor houtsnijwerk. De stammen van fruitbomen zijn over het algemeen dun. Beelden uit deze houtsoort hebben dus beperkte afmetingen of zijn samengesteld uit meerdere houtblokken.
Els is een lichte zachte houtsoort en is makkelijk te snijden.
Linde is zeer geschikt voor het snijden van reliëfs maar kan niet buiten worden opgesteld.
Esdoorn is goed te bewerken en heeft een fijne nerf.
Eiken is zeer duurzaam, alleen het kernhout is geschikt voor snijwerk.
Walnoot is geschikt voor houtsnijwerk, maar duur.
Taxus laat zich goed bewerken en afwerken.

HAKKEN

 

Steen is er in vele soorten en verschillende hardheden. Bij een zachte steen is het oppervlak korreliger, het oppervlak van de vorm kun je niet glad afwerken en fijne details zijn niet mogelijk. Bedenk voordat je de steen uitzoekt dus eerst hoe fijn je wilt gaan werken.


Het meestal zachte speksteen laat zich makkelijk bewerken met mes, schaaf, beitel en schuurpapier. Het is een zeer geschikt materiaal voor de beginnende beeldhouwer. Binnen deze steensoort heb je nog verschillende hardheden en kleuren. In de steen kunnen hardere stukjes voorkomen, die er met een beiteltje of punt van een mes uitgehakt kunnen worden. De kleuren lopen uiteen van wit , bruin, groen, rood tot zwart.

 

Marmer is een veelgebruikte steensoort. Deze steen is redelijk hard en fijne details zijn mogelijk. De steen kan echter barsten, met name als de vorm al ver gevorderd is. Het bewerken van marmer vraagt behoorlijk wat inzicht en bedrevenheid van de beeldhouwer. Vormen met uitstekende delen, zoals een arm of staart zijn in marmer dus erg riskant.
Marmer bestaat uit een grote verscheidenheid aan kleuren en hardheden. Het sneeuwwitte tot grijze marmer uit Carrara en crèmekleurig travertin uit Italië, geaderde marmersoorten uit Portugal, rode travertin uit Iran, het zwarte marmer (hardsteen) uit België en groen marmer uit Pakistan.

Graniet is een harde steensoort. Het bewerken van deze steensoort vergt veel inspanning en doorzettingsvermogen.
Graniet bestaat uit verschillende kleuren. Het wordt gevonden in Scandinavië, Zuid-Afrika, Brazilië, Noord-Amerika en Groot Brittannië.


BOETSEREN


Klei en was kun je boetseren. De vorm wordt opgebouwd door het kneden en modelleren van de klei of de was op een dragende structuur. De mogelijkheden van vorm en oppervlaktestructuren zijn groot. Ook kunnen beelden van klei gemaakt worden zonder draagstructuur. Holle vormen worden opgebouwd tot meer gedrongen zelfdragende vormen.
Na het drogen worden de vormen gebakken. Versieringen, kleuren en glans kunnen worden aangebracht met glazuur.
In was of klei geboetseerde beelden kunnen in metaal zoals brons worden gegoten.


Kleisoorten


Grauwe of natuurlijke klei zijn soepele kleisoorten en wordt gebruikt voor het boetseren van tijdelijke vormen die geschikt zijn voor het maken van gegoten werk.
Terracotta is een donkerrode kleisoort. Nadat het gevormd is wordt het afgebakken
Er bestaat ook klei in rollen of blokken, deze wordt hard zonder bakken.

 

Wassoorten


Boetseerwas wordt gebruikt als klei, om laag op laag te boetseren.
Inpenseelwas is een zachte wassoort die als eerste laag rechtstreeks op een gipsen of siliconenrubber mal wordt gepenseeld.
Gietwas, micro-crystaline was is een harde wassoort en wordt gebruikt voor het gieten van holle wasmodellen.

kop boetseren
boetseren